Umpisurkean taksiuudistuksen korjaussarja

Umpisurkean taksiuudistuksen korjaussarja

Sipilän hallituksen liikenneministeri Anne Berner ajoi väkisin läpi taksiuudistuksen muutama vuosi takaperin. Hinnoittelu vapautui, päivystysvelvoite purettiin, taksiluvan saamista helpotettiin ja taksi-autoihin liittyvää sääntelyä purettiin. Mikä oli lopputulos? Hinnat nousivat, saatavuus huononi ja palvelutaso heikkeni. Onneksi taksiuudistusta on päätetty korjata, kun valta Suomessa vaihtui.

Taksiuudistuksen piti laskea hintoja, mutta toisin kävi. Koko maassa hinnat ovat nousseet Tilastokeskuksen mukaan 7 prosenttia ja Uudellamaalla 14 prosenttia. Karkeasti tämä tarkoittaa sitä, että kyyti Porvoosta Helsinkiin on kallistunut 10-15 euroa. Tämä on paljon monille pienituloisille, esimerkiksi Meilahden sairaalaan matkaaville vanhuksille.

Hinnoittelua suurempi ongelma on taksien saatavuus. Kysynnän ja tarjonnan lakiin perustuva saatavuus ja sen mukaan määrittyvä palvelutaso toimii ehkä Helsingin keskustassa, mutta ei muualla. Porvoo on 50 000 asukkaan kaupunki ja silti taksia on vaikea saada arki-iltana tai ruuhka-aikana. Ei ole yllätys, että olemme kuulleet tarinoita vanhuksista, jotka maaseudulla odottavat tuntikausia taksia päästäkseen kauppaan tai lääkäriin. Näin ei voi olla, tilanne on kestämätön.

Taksiuudistusta korjattaessa tärkeintä on puuttua nimenomaan saatavuuden parantamiseen ja hinnoittelun läpinäkyvyyteen. On löydettävä ratkaisu, joka turvaa riittävän palvelutason myös Helsingin ulkopuolella. Samalla on rakennettava sellainen hinnoittelu, joka turvaa taksiyrittäjille voin leivän päälle, mutta estää mielivaltaisen hintojen nousun tai tietämättömien turistien rahastuksen.

Uudistus ei ole ollut ongelmaton taksiyrittäjienkään kannalta. Taksien määrän vapauttaminen on osittain johtanut siihen, että kuljettajien määrä on kasvanut varsinkin ruuhka-aikoina, mutta kyytien ei. Tällöin ollaan helposti tilanteessa, jossa yrittäjän tulot heikkenevät ja sitä myöten yrittäminen ei enää kannata. Vanhan lainsäädännön aikaan tilanne oli vakaampi ja ennustettavampi.

Taksiuudistusta tehtäessä ideologinen markkinatalouden ihannointi ajoi kansalaisten tarpeen ja edun yli. Ihan joka asiaan ei sääntelyn purkaminen sovi, jos haluamme turvata kansalaisten palvelut ympäri Suomea. Nyt tarvitaan pikavauhtia taksiuudistuksen korjaussarja, joka palauttaa kansalaisille saavutettavan ja läpinäkyvästi hinnoitellun taksipalvelun sekä taksiyrittäjille vakaan ja ennustettavan toimintaympäristön.

Mikko Valtonen (sd.)
Elin Blomqvist-Valtonen (r.)