Tiemaksut ovat karvasta kalkkia porvoolaisille

Tiemaksut ovat karvasta kalkkia porvoolaisille

Antti Rinteen hallituksen ohjelma seuraavalle neljälle vuodelle on pääosin erittäin hyvä. Se on selkeä suunnanmuutos kurjistamisen tieltä tulevaisuusinvestointeihin. Porvoolaisena voi olla tyytyväinen moniin kirjauksiin, mutta yksi erityisesti kaihertaa.

Hallitusohjelmassa todetaan ”Säädetään laki, joka mahdollistaa kaupunkiseutujen liikenteen hallintaan tähtäävien ruuhkamaksujen käyttöönoton.”. Tämä laki käytännössä mahdollistaa tiemaksujen käyttöönoton esimerkiksi Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Jos siis paikalliset poliitikot näin haluavat.

Tiemaksut ovat karvasta kalkkia kaikille niille kymmenille tuhansille ihmisille, jotka päivittäin pendelöivät töihin tai kouluun pääkaupunkiseudulle. Liikkumisen kulujen nouseminen ei ainakaan lisää työvoiman liikkuvuutta, saati vaikuta positiivisesti pienten ja keskisuurten kaupunkien vetovoimaan.

On tunnustettava se tosiasia, että julkinen liikenne ei ole nykyisellään kaikille toimiva vaihtoehto. Varsinkin Itä-Uudeltamaalta pääkaupunkiseudulle matkaaminen on hankalampaa kuin muualta Uudeltamaalta. Junayhteyden puuttuminen aiheuttaa tämän. Ja me kaikki tiedämme, että poikittainen julkinen liikenne on lähes mahdotonta kulkematta ensin Helsingin keskustan kautta.

Liikenteen päästöjen vähentäminen on tärkeä tavoite. Keinojen pitää kuitenkin olla reiluja ja tasapuolisia. Tiemaksuja parempia keinoja ovat muun muassa julkisen liikenteen parantaminen ja vähäpäästöisen autoilun tukeminen. Autokanta ei uudistu ja muutu sähköiseksi, jos sähköautojen hinnat ovat tavallisen tallaajan ulottumattomissa.

Porvoolaisilla päättäjillä ja virkamiehillä on tärkeä tehtävä hoidettavanaan tulevina vuosina. Tiemaksujen käyttöönotto Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla pitää torpata, jos sellaisia lähdetään näillä paikkakunnilla edistämään. Porvoolaisten sujuvan liikkumisen ja Porvoon kaupungin vetovoiman takia tämä on erittäin tärkeää.