Taksitolppien sijainnille pysyvämpi ratkaisu

Taksitolppien sijainnille pysyvämpi ratkaisu

Porvoon keskusta-alueen taksitolppia on siirrelty muutaman kerran viime vuosien aikana. Samalla taksitolppia on hajautettu useampaan paikkaan. Nämä muutokset ovat ymmärrettävästi olleet sekavia asiakkaiden ja taksiautoilijoiden näkökulmasta.

Nyt keskeisin taksitolppa siirtyy entisen Matkahuollon rakennuksen päädyssä olevalle parkkipaikalle, joka varataan ainoastaan taksien käyttöön. Tästä on tehty kuntatekniikkapäällikön viranhaltijapäätös ja siirto toteutetaan mahdollisuuksien mukaan heti Matkahuollon rakennuksen purku-urakan valmistuttua. Tämä sijainti tulee olemaan väliaikainen siihen asti, kunnes uuden torin rakentaminen alkaa.

Kävelin muutama viikko sitten Grandin ohi ja jäin keskustelemaan taksitolppien sijainnista taksiautoilijoiden kanssa. Yksi keskeinen viesti heiltä oli se, että taksien siirtelyn pitää loppua. Samaa viestiä on tullut monilta kaupungin asukkailta. Taksien pitää olla helposti saavutettavissa keskusta-alueella.

Torin alueen kehittäminen on etenemässä lähivuosina. Kehittämisen suunta määritellään uudessa kaavassa, joka etenee päätöksentekoon piakkoin. Kun uutta toria lähdetään rakentamaan, joudutaan taksitolppa siirtämään. Viihtyisän ja elävän torin luominen edellyttää sitä, että linja-autot ja taksit eivät jatkossa ole torilla. Keskusta-alueella on tarkoitus lisätä kävelypainotteisuutta ja vähentää ajoneuvoliikennettä.

Järkevin vaihtoehto olisi miettiä jo nyt pysyvämpi ratkaisu taksitolppien sijainnille. Sellainen ratkaisu, joka toimisi myös uuden torin rakentamisen jälkeen ja menisi sujuvasti yhteen torin alueen kehittämissuunnitelmien kanssa. Takseja ei pidä sijoittaa uudelle torille, mutta kuitenkin torin välittömään läheisyyteen.

Kävelypainotteisuuden lisääminen tulee muuttamaan keskusta-alueen liikennejärjestelyitä. Uudet liikennejärjestelyt todennäköisesti mahdollistaisivat taksien sijoittamisen yhteen paikkaan jonkin torin lähellä olevan kadun varteen. Yksi selvitettävä vaihtoehto voisi olla Piispankadun joen puoleinen laita. Muitakin mahdollisia paikkoja varmasti löytyy. Valmistelussa on tärkeä kuulla taksiautoilijoiden mielipiteitä.

Asiakkaiden ja taksiautoilijoiden näkökulmasta paras vaihtoehto olisi löytää mahdollisimman pian pysyvämpi ja aikaa kestävä ratkaisu taksitolppien sijainnille.