Ruuhkavuosien tuska

Ruuhkavuosien tuska

Uusimaan kolumni

Aikaisin aamulla ylös sängystä. Perhe lähtökuntoon. Lapsi päiväkotiin. Vauhdilla töihin. Iltapäivällä kiireellä takaisin töistä päiväkodille. Illalla on vuorossa ruuanlaitto, harrastukset ja kasautuneet kotityöt. Lopulta mennään vähän liian myöhään illalla nukkumaan. Ja seuraavana päivänä sama kaava toistuu taas.

Kuulostaako yllä oleva tutulta? Olen aivan varma, että moni meistä on ollut edellä kuvatussa tilanteessa. Elänyt niin sanottuja ruuhkavuosia. Itse ainakin parhaillaan elän ja tiedän mistä puhun.

Pelottaako ruuhkavuodet tai vanhemmuus yhä useampaa? Tilastokeskuksen uusin väestöennuste ainakin on karua luettavaa. Lapsia syntyy todella vähän ja ikäluokat pienenevät odotettua nopeammin. Suomen väkiluku kääntyy laskuun jo 2030-luvulla. Sotien jälkeen Suomessa syntyi parhaimmillaan yli 100 000 lasta vuoden aikana. Tällä hetkellä sama luku on alle 50 000 ja ennusteiden mukaan suunta on alle 40 000. Olen myös kuullut monen miettivän, että sulkeeko perheenlisäys pois mahdollisuuden panostaa työuraan.

Lapset ovat jokaiselle henkilökohtainen asia. Kenelläkään ei ole oikeutta syyllistää, jos joku ei halua tai ei voi saada lapsia. Yhteiskunnan palveluiden ja ilmapiirin pitäisi olla sellaisella tolalla, että ne eivät ainakaan laske ihmisten halukkuutta yrittää perheenlisäystä. Joidenkin poliitikkojen esittämät rahalliset kertakorvaukset lapsia saaville eivät ole oikea ratkaisu. Tärkeämpää on panostaa lapsiperheiden maksuttomiin tai kohtuuhintaisiin palveluihin sekä työn ja perhe-elämän yhteensovittamiseen. Nämä ovat niitä perhe-elämän arkea helpottavia asioita.

Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta on aidosti nerokas keksintö, vaikka se ei varmasti kaikilta osin täydellinen olekaan. Perheille on tarjolla laaja kattaus erilaisia palveluita, jotka edesauttavat työn ja perhe-elämän yhteensovittamista. Meillä on erittäin laadukkaat varhaiskasvatuspalvelut, jotka mahdollistavat vanhemmille työnteon, mutta myös tarjoavat huippulaadukasta kasvatusta lapselle. Perheen hyvinvoinnista ja jaksamisesta huolehditaan esimerkiksi neuvolapalveluiden sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden avulla. Valtaosa palveluista on maksuttomia ja maksullisetkin palvelut saa käyttöön reilusti alle markkinahintojen.

Kuten jo aiemmin totesin, elän itse parhaillaan niitä kuuluisia ruuhkavuosia. Eikä se haittaa minua pätkääkään. Itseasiassa nautin elämästäni juuri nyt. Lapset ovat rikkaus ja isyys parasta mitä minulle on tapahtunut. Sekuntiakaan en vaihtaisi pois. Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta mahdollistaa minulle kohtuullisen hyvin perheeseen ja uraan keskittymisen samaan aikaan. Silti meillä on vielä paljon kehitettävää yhteiskunnassamme, jotta hoivavastuu jakautuisi tasaisemmin vanhempien kesken ja molemmilla olisi perhe-elämän ohella aito mahdollisuus panostaa myös omaan työuraan. Perhe-elämä ja työuraan panostaminen eivät saa olla toisensa poissulkevia asioita. Minä haluan nähdä perhemyönteisempää politiikkaa.