Porvoon puistokadun varresta uusi länsiranta

Porvoon puistokadun varresta uusi länsiranta

Uusimaan pääkirjoituksessa (10.3.2021) kysyttiin mistä löytyy uusi länsiranta eli mihin kaupunki seuraavaksi laajenee. Kysymys on hyvä ja liittyy myös olennaisesti viime viikkoina esillä olleeseen huoleen siitä, että kaupungin kerrostalotonttivaranto on tällä hetkellä tyhjä. Toisin sanoen halukkaille rakennuttajille joudutaan tällä hetkellä toteamaan, että kaupungilla ei ole heille mitään myytävää. Tästä myös kaupunginjohtajakaksikko on ollut huolissaan (Uusimaa 8.3.2021).

Uuden länsirannan keksiminen ei tietenkään ratkaise akuuttia tonttipulaa. Siihen auttaa jo valmistelussa olevat kaavat, jotka pitää saada mahdollisimman ripeästi läpi valmistelu- ja päätöksentekokoneistosta. Tietenkään tinkimättä valmistelun laadusta. Porvoossa rakentaminen on ollut hyvässä vauhdissa ja konetta ei saa päästää pysähtymään. Monipuolinen asuntotarjonta on tärkeää sekä nykyisille että etenkin tuleville porvoolaisille. Asuntotarjonta tai sen puute vaikuttaa suoraan kaupungin kasvuun.

Uuden länsirannan etsinnässä katseet pitää kääntää Läntisen Mannerheiminväylän suuntaan. Mielestäni on selvää, että se on seuraava suunta, johon kaupunki laajenee. Nykyisen sisääntuloväylän muuttamisesta puistokaduksi on jo olemassa kaavarunko, jonka pohjalta suunnittelua ja kaavoitusta viedään eteenpäin. McDonaldsin ja moottoritien väliselle alueelle puistokadun varteen on alustavien suunnitelmien mukaan mahdollista rakentaa jopa yli 100 000 kerrosneliömetriä asuntoja.

Puistokatu on monessa mielessä luonnollinen suunta kaupungille laajentua. Puistokadun varsi on käytännössä keskusta-aluetta, tarjoaa hyvät yhteydet eri kulkutavoilla ja jatkaa luontevasti kaupungin laajentumista kohti Kuninkaanporttia, jossa toivottavasti on tulevaisuudessa juna-asema. Samalla puistokatu tulee muuttamaan Porvoon pääsisääntuloväylää houkuttelevammaksi ja vihreämmäksi. Sellaiseksi, joka parhaimmillaan antaa hyvän ensivaikutelman kotikaupungistamme.

Jotta kaupungin tonttivaranto pysyisi riittävällä tasolla tulevaisuudessa, pitää puistokadun kaavoitusta viedä määrätietoisesti eteenpäin. Ensimmäinen osa kaavoituksesta on suunniteltu tehtäväksi vuosina 2021–2022. Tämä käsittää nykyisen Näsin ABC:n alueen lähiympäristöineen sekä katualueen Näsin kartanon nurkalta hautausmaan länsipuolelle. Toteutuessaan puistokatu luo uutta viihtyisää kaupunkiympäristöä ja tarjoaa asumismahdollisuuden jopa tuhansille Porvoolaisille.