Mikä on konkurssi?

Mikä on konkurssi?

Hetki sitten Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoi Kalevan (3.8.2019) haastattelussa Suomen menevän vääjäämättä konkurssiin Antti Rinteen hallituksen takia. Väite on absurdi ja tahallista harhaanjohtamista tai tietämättömyyttä. Petteri Orpo on entinen Suomen valtiovarainministeri, joten olettaisi tällaisten asioiden olevan hallussa eikä tietämättömyydestä olisi kysymys.

Konkurssi on lakisääteinen menettely, jossa selvitetään maksukyvyttömän velallisen ja hänen kaikkien velkojiensa taloudelliset suhteet. Konkurssissa siis annetaan velat anteeksi ja kaikki rahan arvoinen omaisuus siirtyy velkojille. Konkurssi on luonnollinen osa markkinoiden toimintaa, mutta termin liittäminen valtioon on hieman eriskummallista.

Valtiot eivät käytännössä voi mennä konkurssiin. Jos se kuitenkin olisi mahdollista, pitäisi valtion ensin ajautua maksukyvyttömäksi. Elämme kuitenkin tilanteessa, jossa Suomen valtio saa velkaa erittäin edullisesti, käytännössä nollakorolla. Tämä johtuu siitä, että Suomen talous on esimerkiksi valtionvelan määrällä ja julkisen talouden alijäämällä mitattuna paremmassa kunnossa kuin suurella osalla muista Euroopan ja maailman maista. Näitäkin faktoja vasten konkurssi on käytännössä mahdoton, jos se ylipäänsä olisi mahdollinen valtiolle.

Antti Rinteen hallituksen talouspolitiikan linja on selkeästi erilainen kuin edellisen porvarihallituksen kurjistava ja epäoikeudenmukainen linja. Nyt tehdään tulevaisuusinvestointeja, panostuksia hyvinvointiin ja katetaan maltilliset menolisäykset kestävällä ja oikeudenmukaisella tavalla. Otetaan askelia kohti oikeudenmukaisempaa ja paremmin voivaa yhteiskuntaa.

On hyvä, että talouspolitiikasta keskustellaan ja asioista ollaan erimieltä. On kuitenkin harmillista, että keskustelua käydään älyllisesti hieman kevein perustein. Voin täydellä varmuudella luvata, että Suomen valtio ei mene konkurssiin Antti Rinteen hallituksen aikana.