Lisää kaupunkia kaupunkiin

Lisää kaupunkia kaupunkiin

Porvoo ei ole pikkukaupunki. Porvoossa asuu noin 50 000 asukasta ja se on Suomen mittakaavassa merkittävän kokoinen kaupunki. Suomen 21. suurin, jos tarkkoja ollaan. Minun mielestäni kaupungin keskustan pitää myös näyttää siltä, että ollaan suomalaisella mittapuulla merkittävän kokoisessa kaupungissa.

Totuus on se, että kasvua ei tule ilman kehittämistä. Ilman kehittämistä ei tule viihtyisyyttä ja lisää palveluita nykyisille asukkaille. Avaimet on annettu meidän käteemme. Taantuuko Porvoo vai kasvaako Porvoo. Tähän me voimme itse vaikuttaa.

Tilastokeskuksen uusimman väestöennusteen mukaan Porvoon väkiluku on vuonna 2040 suunnilleen sama kuin se on nyt. Merkittävänä erona on toki se, että nuorten määrä vähenee ja vanhemman väestön määrä kasvaa. Toisaalta MDI:n tekemän väestöennusteen mukaan Porvoossa asuu vuonna 2040 lähes 60 000 asukasta. Tämä jälkimmäinen on se ennuste, mihin minä haluan uskoa ja minkä toteutumisen eteen minä haluan tehdä töitä.

Juuri julkaistut luonnokset Porvoon keskusta-alueen kehittämisestä ovat juuri sitä, mitä kaupunkimme kaipaa. Uutta rohkeaa otetta ja katsetta tulevaan. Meidän pitää muistaa, että keskustan kehittäminen ei ole muualla Porvoossa asuvilta pois, päinvastoin. Monet palvelut ovat tarjolla juuri keskustassa ja niiden varaan tukeudutaan ympäri Porvoota. Kaupungin keskusta-alueen kehitys ja kasvu ruokkii hyvää kierrettä koko kaupungin alueelle.

Torin alueen uudistaminen on ensimmäinen askel. Tarvitsemme viihtyisän kaupungin sydämen, jossa ihmiset liikkuvat ja jossa heille on palveluita tarjolla. Porvoon keskustan kolme osaa pitää kytkeä entistä tiiviimmin toisiinsa. Tähän vastaa nykyisen Citymarketin korttelin mahdollinen kehittäminen ja selkeän yhteyden avaaminen Rihkamatorilta Porvoon torille.

Suurin osa Porvooseen tulevista saapuu kaupunkiin Läntistä Mannerheiminväylää pitkin. Eikä nykyinen miljöö anna houkuttelevaa kuvaa kaupungistamme. Uusi suunnitelma muuttaa pääsisääntuloväylämme puistokaduksi, laajentaa keskusta-aluetta moottoritien suuntaan ja luo uusia kasvun mahdollisuuksia kaupungille. Uusi liikenneasema ja erityisesti liityntäpysäköinti ovat erittäin tervetulleita.

Minulle keskustan kehittäminen kiteytyy yhteen lauseeseen: ”Houkuttelevampi uusille asukkaille, entistä viihtyisämpi nykyisille”. Tämä on se tavoitetila, johon juuri julkaistuilla suunnitelmilla keskusta-alueen kehittämiseksi tähdätään.

Minä peräänkuulutan porvoolaisilta päättäjiltä rohkeutta tehdä päätöksiä kaupungin kehittämiseksi ja kaupunkilaisilta ennakkoluulottomuutta olla mukana kehityksessä. Uskon sen lopulta palvelevan meitä kaikkia.

Me voimme osoittaa omilla toimillamme, että pessimistiset väestöennusteet ovat väärässä. Porvoo voi kasvaa, kehittyy ja kukoistaa. Viedään yhdessä meidän unelmien kotikaupunki uudelle tasolle.