Länsirannan kaavaa ei ole syytä muuttaa

Länsirannan kaavaa ei ole syytä muuttaa

Uusimaassa (12.9.2019) kerrottiin vihdoin positiivisia uutisia länsirannalle suunnitellun Citymarketin ja hotellin tilanteesta. Kesko ottaa vastuun koko projektista ja Hartela siirtyy syrjään. Selvitykset lähtevät käyntiin ja hanke alkaa etenemään. Samassa yhteydessä on puhuttu mahdollisesta tarpeesta muuttaa Länsirannan kaavaa. Siihen meidän ei pidä kevein perustein lähteä!

Länsirannan kaavan saaminen lainvoimaiseksi oli pitkä ja monipolvinen prosessi. Kaupungin päättäjät olivat varsin jakautuneita kaavan suhteen. Onneksi kaava hyväksyttiin ja valitukset oikeudessa kaatuivat. Kaava lähtee siitä, että länsirannalle taidetehtaan viereen rakennetaan hybridirakennus, johon tulee iso kauppa ja hotelli. Molempia tarvitaan Porvooseen, varsinkin hotellia.

Miksi kaavaa ei pidä kevein perustein lähteä muuttamaan? Ensinnäkin siksi, että uusi kaavaprosessi lykkäisi hanketta taas eteenpäin. Pahimmillaan vuosilla. Toiseksi sen takia, että lopputuloksesta ei ole takeita. On vaarana, että samalla menetetään joku olennainen osa nykyisestä kaavasta.

Julkisuudessa esillä olleet puheet liittyvät maanalaiseen pysäköintiratkaisuun ja hotelliin. Hotelliin operaattorin hankkiminen voi olla haastavaa ja maanalaisen pysäköintiratkaisun toteuttaminen kallista. Pidän kuitenkin molempia tärkeinä ja järkevinä, olennaisina osina kaavaa.

Paikoitusta ei voi alueella järjestää maanpinnalle. Tilaa ei käytännössä ole ja vaikka olisikin, ei iso pysäköintikenttä sovi alueelle. Lähin mahdollinen riittävän iso pysäköintialue on läheisellä laskettelukeskuksella. Sillä taas on oma käyttötarkoituksensa, varsinkin talvella. Ja etäisyys olisi joka tapauksessa liian pitkä. Taidetehtaalle on pystytty rakentamaan maanalainen pysäköintiratkaisu. Uskon, että huolellisen selvityksen ja suunnittelun jälkeen vastaava on mahdollinen toteuttaa myös viereiselle tontille kaupan ja hotellin alle.

Hotellille on huutava tarve Porvoossa. Varsinkin länsirannalla Taidetehtaan vieressä. Meillä on upeat puitteet järjestää isojakin tapahtumia Porvoossa, mutta majoituskapasiteetti lähellä itse tapahtumapaikkaa puuttuu. Uskon, että hotelli tukisi hienosti Taidetehtaan toimintaa. Toinen tärkeä peruste on matkailun edistäminen. Yksi olennainen keino olisi pidentää vierailuiden kestoa Porvoossa. Tämä vaatii luonnollisesti lisää hotellikapasiteettia. Nyt suurin osa matkailijoista on vain päivämatkalla. Vierailuiden keston pidentäminen olisi valtava piristysruiske matkailusta eläville yrittäjille ja koko kaupungille.

Porvoolaiset päättäjät ovat voimassa olevan kaavan kautta osoittaneet selkeän halunsa länsirannan kehittämiselle. Kokonaisuus sisältää ison kaupan, hotellin ja maanalaisen pysäköintiratkaisun. Pidetään näistä kiinni ja etsitään sellaiset ratkaisut, että hanke lähtee mahdollisimman pian liikkeelle.