Länsirannalta kasvusysäys Porvoolle

Länsirannalta kasvusysäys Porvoolle

Porvoo kehittyy kovaa vauhtia. Näkyvintä kehitys on viime vuosina ollut Länsirannalla. Asuntoja on rakennettu valtavasti mm. Aleksanterinkaarelle. Nyt länsirannalla on rakenteilla päiväkoti metsätähti, puukortteli, kulttuuri ja vapaa-ajan ranta-alue sekä tunnetuimpana paljon ihmisiä puhututtanut K-kortteli. K-kortteli on Keskon hanke, jonka seurauksena länsirannalle Taidetehtaan viereen rakentuu asuntoja, Citymarket ja hotelli.

K-kortteli on länsirannan kehittämisen kannalta se keskeisin palanen, joka pitäisi saada rakentumaan mahdollisimman pian. Alueen kaavan vastustamiseen on käytetty valtavasti aikaa ja energiaa menneinä vuosina. Tämä kaikki on ollut kotikaupunkimme kehittämisestä pois. Valitettavasti jotkut yrittävät edelleen jarruttaa hanketta. Nyt on korkea aika muuttaa länsirannalla tyhjillään seisova rämeikkö K-kortteliksi.

Toteutuessaan K-kortteli antaa Porvoolle seuraavan kasvusysäyksen. Sen vaikutus kaupungille ja kaupunkilaisille näkyy ja tuntuu monelle tavalla. Investointi on kokoluokaltaan valtava, noin 60 miljoonaa euroa. K-korttelin mukana kaupunkiin tulee 150 uutta työpaikkaa ja se tuottaa kaupungille arviolta noin miljoonan verotuloja vuodessa. Rakennusaikana hanke työllistää noin 500 henkilötyövuotta ja tuo verotuloja kaupungille noin kolme miljoonaa. Vaikutus Porvoon työllisyyteen ja talouteen on siis suuri.

Yksi tärkeimmistä osista K-korttelia on siihen kuuluva hotelli. Porvoo on 50 000 asukkaan kaupunki, jossa käy yli miljoona turistia vuosittain. On kaupungille iso menetys, että valtaosa turisteista käy ainoastaan päivämatkalla. Yksi keskeisimpiä syitä tälle on hotellikapasiteetin puute keskusta-alueella. Matkailijoiden vierailuiden pidentäminen kasvattaisi merkittävästi alueelle jäävää rahaa ja tukisi monia porvoolaisia yrityksiä. Hotellista hyötyisi myös Taidetehdas. Meillä on kaupungissa upea tapahtumatila, jossa on mahdollista järjestää jopa 2000 hengen tilaisuuksia. Harmillisesti iso osa suuremmista tapahtumista menee sivu suun, koska majoituskapasiteettia ei ole tarpeeksi ja riittävän lähellä. K-kortteliin sijoittuva hotelli on ratkaisu tähän. Se lisää aivan varmasti Taidetehtaalla vuosittain järjestettävien tapahtumien määrää.

Porvoo on upea ja ainutlaatuinen kaupunki. Porvoon kaupunkikuvan jalokiviä ovat vanha kaupunki ja empirekaupunki. Nämä asettavat kovat vaatimukset kaikelle, mitä meillä kaupungissa rakennetaan. K-korttelin osalta rakennuksen tulee olla kaupunkikuvallisesti korkeatasoinen sekä sopia jokimaisemaan ja Porvoon ympäristöön. Tähän on kiinnitetty erityistä huomiota kaavassa ja kiinnitetään varmasti myös rakennuslupavaiheessa. Keskolle on takuulla kirkastunut, että nämä asiat on huomioitava kunnolla suunnittelussa ja toteutuksessa.

Julkisessa keskustelussa on kannettu huolta länsirannan liikennemäärien lisääntymisestä. Alueen liikennemäärien lisääntyminen on selvitetty kaavatyön yhteydessä. Liikenne tulee tietenkin lisääntymään, mutta liikennemäärät eivät tule niin suuriksi kuin esimerkiksi nykyisen keskustan alueella. Autoliikenne länsirannalla tulee olemaan tavanomaista keskustaliikennettä, eikä merkittävää ruuhkautumista ole odotettavissa juhlapyhien aattojen tapaisia poikkeustilanteita lukuun ottamatta. 

Taidetehtaan alueen kehittäminen on käynnistynyt jo vuonna 2007 ja nyt yli kymmenen vuotta myöhemmin se on syytä saattaa viipymättä maaliin. Me toivomme, että K-kortteli etenee vauhdilla ja saamme ihastella sitä valmiiksi rakennettuna muutaman vuoden päästä.

Mikko Valtonen (sd.)
Jarmo Grönman (kok.)