Keskustan kehittämistä pitkällä tähtäimellä

Keskustan kehittämistä pitkällä tähtäimellä

Suunnitelma Porvoon keskustan kehittämisestä julkaistiin 1.11. torstaina. Tätä uusinta suunnitelmaa olikin jo odotettu kuin kuuta nousevaa. Nyt olisi tärkeää päästä suunnittelusta toteutukseen. Emme tarvitse enää yhtään suunnitelmaa, joka jää kaappiin pölyttymään. Tarvitsemme elinvoimaisen keskustan. Mielellään mahdollisimman nopeasti.

Nyt esitetty suunnitelma sisältää paljon hyviä ajatuksia. Esimerkiksi täydennysrakentaminen keskusta-alueella on selvitetty hyvin ja sitä on esitetty riittävästi. Totuus on, että yhä useampi ihminen haluaa asua keskustassa tai sen välittömässä läheisyydessä. Meidän pitää luoda edellytykset sille täydennysrakentamalla keskusta-aluetta. Kaupunki ja kiinteistöjen omistajat voivat edistää tätä yhdessä.

Kuitenkin kunnianhimo esimerkiksi torin ja kävelykeskustan osalta jäi aika latteaksi. Bussiasema jäisi torille, vieläpä kaupungintalon eteen. Tämä estäisi ikävästi torilta näkymän yhteen upeimmista taloista kaupungissamme. Ja se myös aiheuttaa sen, että raskas liikenne kulkee edelleen keskustan läpi. Vielä kun muistetaan, että Porvoon linja-autoasema on maan neljänneksi vilkkain linja-autoasema. Oikeat kävelykadut taas loistivat poissaolollaan. Keskustan kaduista iso osa kyllä esitettiin muutettavaksi hidas- tai pyöräkaduiksi, mutta autot saisivat edelleen liikkua samoilla kaduilla jalankulkijoiden seassa. Tämä on outo kompromissi. Mielestäni ydinkeskustaan voisi tehdä rohkeasti alueita, joille ei autoilla ole asiaa.

Ostan kyllä sen ajatuksen, että keskustan kehittäminen pitää aloittaa niistä asioista, jotka on mahdollista toteuttaa heti. Tällä varjolla voin hyväksyä bussiaseman sijoittamisen väliaikaisesti torille ja kävelykeskustaan siirtymisen vaiheittain. Meillä pitää kuitenkin olla kirkkaana mielessä tavoite siitä, että bussiasema siirretään pois torilta, esimerkiksi Elannon kortteliin. Ja että vaiheittain siirrytään aidosti kävelypainotteiseen keskustaan, estämättä tietenkään kokonaan autoilua.   

Kuulin keskustan kehittämissuunnitelman julkaisuseminaarissa, että paras on hyvän pahin vihollinen. Ja että tästä syystä kunnianhimo ei ole nyt esitetyssä etenemisvaihtoehdossa asetettu liian korkealle. Varmasti on näin, mutta aina ei myöskään pidä tyytyä vain hyvään. Tai ainakin pitkällä aikajänteellä pitää pyrkiä parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen. Sinne voidaan mennä erilaisten välietappien kautta.

Kaupungin virkamiehillä tuntuu nyt olevan draivi päällä kehittää Porvoon keskustaa. Toivon, että tämä tarttuu myös päättäjiin niin, että suunnitelma saadaan nopeasti toteutukseen. Itse aion ainakin olla edistämässä keskustan kehittämistä. Ja aion myös vaatia, että Porvoo tavoittelee lopullisena tavoitteena bussiaseman siirtämistä pois torilta ja aidon kävelykeskustan luomista. Vaikka nyt mentäisiinkin vaiheittain eteenpäin hieman pienemmällä kunnianhimolla.