Jokikatu pyöräkaduksi – mitä oikeasti tapahtuu?

Jokikatu pyöräkaduksi – mitä oikeasti tapahtuu?

Jokikadun muuttaminen pyöräkaduksi Mannerheiminkadun ja Aleksanterinkadun välillä on herättänyt paljon keskustelua ja voimakkaita tunteita. Keskustelussa liikkuu myös paljon virheellistä tietoa siitä, mitä oikeasti ollaan tekemässä osaan Jokikatua ja millaisia muutoksen vaikutukset ovat. Keskeinen tavoite koko muutokselle on parantaa liikkumisen turvallisuutta kaikilla eri liikkumismuodoilla.

Ensin on hyvä todeta, että autoilua ei olla kieltämässä Jokikadulla. Myöskään pysäköintipaikkoja ei merkittävästi vähennetä. Kaikista alueen pysäköintipaikoista häviää vain viisi ja tämäkin muutos liittyy kävelysillan ja Runeberginpuiston kohdan turvallisuuden parantamiseen, ei suoranaisesti pyöräkatuun. On hyvä asia, että keskeistä reittiä, joka yhdistää kauppatorin alueen jokirantaan, parannetaan ja tehdään turvallisemmaksi Jokikatua ylittäville.

Mikä pyöräkatu oikeastaan on? Se on uudessa tieliikennelaissa määritelty katu, jolla autot ja polkupyörät kulkevat sekaisin, mutta polkupyörien ehdoilla. Jos polkupyöriä ei näy, toimii katu autojen näkökulmasta aivan kuin normaali katu. Tämä ratkaisu huomioi hyvin muun muassa Suomen talven, jolloin pyöräily on vähäisempää. Pyöräkatu siis parantaa pyöräilyn turvallisuutta ja mahdollistaa autolla kulkemisen käytännössä entiseen tapaan.

Entä liikkuuko Jokikadun alueella pyöräilijöitä? Moni tuntuu vetoavan tässä asiassa omaan mielipiteeseensä, joka on muodostettu ajamalla itse kadun läpi ja toteamalla, että juuri niiden minuuttien aikana ei pyöräilijöitä näkynyt kuin muutama. Totuus on kuitenkin se, että alueella liikkuu varsin paljon pyöräilijöitä kesäisin. Videoimalla toteutetun liikennelaskennan mukaan vilkkaimmillaan päivän aikana kadulla kulki reilu 1400 autoa ja noin 750 pyörää.

Iso ja minusta tärkein osa muutosta on se, että rantapromenadi rauhoitetaan aidosti vain jalankulkijoille. Pyöräily rantapromenadilla on itseasiassa ollut kiellettyä jo lähes kymmenen vuoden ajan. Pyörällä ajaminen on sallittua vain alle 12-vuotiaille lapsille. Rantapromenadin rauhoittaminen on tärkeää, koska pyörien suhailu jalankulkijoiden joukossa on aiheuttanut paljon vaaratilanteita.

Jokiranta on meille porvoolaisilla ja Porvoossa vieraileville turisteille tärkeä alue. Varsinkin kesäisin alueella on kova kuhina, kun ihmiset nauttivat jokirannan alueesta ja sen palveluista. Minusta on vain järkevää, että kehitämme aluetta viihtyisämmäksi ja turvallisemmaksi. Edelleen mahdollistaen liikkumisen niin autolla, pyörällä kuin kävellenkin. Minä kannatan Jokikadun osan muuttamista pyöräkaduksi ja peräänkuulutan tietoon perustuvaa keskustelua aiheesta. Uskon, että jälkeenpäin toteamme muutoksen hyväksi ihmisten, yritysten ja liikkumisen turvallisuuden kannalta.