Poikkeuksellinen tilanne vaatii poikkeuksellisia toimia

Poikkeuksellinen tilanne vaatii poikkeuksellisia toimia

Muutaman viimeisen viikon aikana on tapahtunut paljon ja moni asia on nyt toisin kuin silloin. Koronavirus vaikuttaa meidän jokaisen elämään, vaikka emme itse olisi sairastuneet. Tärkeintä nyt on hidastaa ja estää koronaviruksen leviäminen ja suojella erityisesti riskiryhmään kuuluvia tartunnalta.

Valtioneuvosto yhteistoiminnassa presidentin kanssa on päättänyt valmiuslain käyttöönotosta. Valmiuslain käyttöönoton perimmäisenä tarkoituksena on suojata väestöä poikkeusoloissa. Valmiuslaki antaa valtioneuvostolle ja muille viranomaisille normaalia tilannetta enemmän valtaa. Näillä raskailla toimilla pyritään minimoimaan koronaviruksen leviäminen ja siitä seuraavat vaikutukset.

Valitettavasti koronavirukseen liittyen on ollut liikkeellä valtavan paljon virheellistä tietoa. Erityisesti sosiaalisessa mediassa monesta maallikosta on tullut asian ammattilainen. Kehotan kaikkia malttiin julkisessa keskustelussa ja sen tulkinnassa. Oikeaa tietoa koronaviruksesta kannattaa ensisijaisesti etsiä viranomaisten, kuten Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta.

Suomen hallitus on hoitanut tätä vaikeaa tilannetta selkeästi ja päättäväisesti. Meillä Suomessa on huipputason terveydenhuolto ja erittäin osaavat asiantuntijat. Meidän maallikoiden on luotettava, että hallitus toimii parhaalla mahdollisella tavalla parhaiden asiantuntijoiden suositusten mukaan. Uskotaan hyvinvointiyhteiskuntaan ja suomalaiseen järjestelmään.

Pohjimmiltaan kyse on siitä, että meidän jokaisen terveydestä ja turvallisuudesta huolehditaan. Tämä vaatii myös meiltä jokaiselta itseltämme aktiivisia toimia. Tärkeintä on tietenkin noudattaa viranomaisen määräyksiä ja suosituksia. Sen lisäksi muistetaan ne perusasiat, kuten käsihygienia ja heikoimmista huolehtiminen. Ja jos itsellä tai perheessä on mitään mahdollisesti koronavirukseen viittaavia oireita, pitää ymmärtää pysyä kotosalla tai tilanteen vaatiessa hakeutua hoitoon. Kyse ei ole vain itsestä vaan myös muista ihmisistä.

Nyt ei ole syytä paniikkiin, mutta tilanteeseen pitää suhtautua sen vaatimalla vakavuudella. Kyllä me tästäkin aivan varmasti selviämme. Se kuinka nopeasti, on myös meistä jokaisesta itsestämme kiinni.