Pidetään huolta luonnosta

Pidetään huolta luonnosta

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan takia ihmisten harrastusmahdollisuudet ovat vähentyneet ja luonnossa liikkuminen on lisääntynyt. Moni suunnistaa nyt lähimetsiin ja vähän kauemmaksikin, vaikka retkeily ja luonnossa liikkuminen olisi aiemmin ollut vähäisenpää.  Luonto onkin monipuolinen terveyden ja hyvinvoinnin lähde. Metsän poluilla voi omien taitojen ja kunnon mukaan patikoida tai vaikka juosta. Yksinkertaisesti nauttia luonnossa liikkumisesta. Luonnossa liikkuminen on jokaiselle sallittua, mutta joitain perusasioita on hyvä pitää mielessä.

Jokamiehenoikeudet ovat oleellinen osa suomalaista kulttuuria ja lainsäädäntöä. Metsissä, kansallispuistoissa ja luontopoluilla liikkuu nyt pandemian aikana ennätysmäärä ihmisiä. Luonnossa liikkuminen on täysin sallittua, kunhan muistaa huolehtia 1–2 metrin turvavälistä. Mitä muuta pitäisi retkillä keväisessä luonnossa muistaa?

Linnuilla on nyt pesintäaika. Lintuja ja niiden pesiä ei saa häiritä. Koirien vapaana pitäminen ei ole sallittua. Kasvavia puita ei saa vahingoittaa tai kaataa, eikä niitä oteta mukaan metsästä. Tärkeää on myös kulkea tehtyjä polkuja pitkin, jottei turhaan tallota kasvillisuutta. Avotulen teko ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, vaan makkarat kannattaa paistaa niille varatuilla paikoilla. Ja mikäli metsäpalovaroitus on voimassa, ei tulen tekeminen ole sallittua.

Ihmisten liikkuminen metsissä on lisännyt myös roskaamista. Pienikin roska voi olla hengenvaarallinen eläimille. Viethän siis mukanasi muovit, tupakantumpit, tölkit ja muut roskat. Ja muista, että leiriytyminen kansallispuistoissa on sallittua vain siihen tarkoitukseen osoitetuilla reiteillä ja paikoilla.

Pysytään kaikki terveinä ja nautitaan yhteisestä luonnostamme nyt sekä myös poikkeusolojen jälkeen.

Mirja Suhonen
Hamarin ja Gammelbackan Demarit

Mikko Valtonen
Porvoon Työväenyhdistys

Harri Virtanen
Halkian työväenyhdistys