Meidän kaikkien keskusta

Meidän kaikkien keskusta

Porvoon keskustan toimimattomuudesta on kuulunut purinaa eri suunnista jo pitkään. Itsekin kuulun siihen porukkaan, jonka mielestä kauniin kaupunkimme keskusta ei ole arvoisessaan kunnossa eikä myöskään näytä tai tunnu 50 000 asukkaan keskisuuren kaupungin keskustalta. Erilaisia parannusyrityksiä ja korjauksia siellä täällä on tehty vuosien varrella, mutta iso visio kokonaisuudesta on puuttunut. Siksi onkin erityisen hienoa, että kaupunkikehityslautakunta on edellisessä kokouksessaan päättänyt perustaa hankkeen, joka tähtää ydinkeskusta-alueen kehittämiseen kokonaisuutena (UM 30.8.).

Mielestäni tärkeää on se, että tätä työtä ei aloiteta tyhjästä. Aiemmin on muun muassa tehty selvitys kävelypainotteisesta keskustasta ja nyt viimeisimpänä laadittu keskustan tulevaisuusvisio Uusi kaupunki –kollektiivin toimesta. Tämän lisäksi alueen yrittäjät ja lukuisat kaupunkilaiset ovat vuosien saatossa heittäneet ilmoille hyviä ajatuksia keskustan kehittämiseksi. Nämä jo tehdyt selvitykset, tulevaisuusvisiot ja vanhat ideat tuleekin nyt ottaa huomioon ja käyttää niistä parhaat palat.

Kaupunki julkaisi juuri teettämänsä selvityksen keskustan elinvoimalaskelmasta (UM 31.8.). Tässä selvityksessä Porvoo pärjäsi hyvin, eikä se oikeastaan yllätä. Kun tarkastellaan liikkeitä ja palveluita keskusta-alueella, on niitä kyllä varsin riittävästi. Elinvoimaluku ei kuitenkaan ole koko totuus keskustasta. Paljon on kiinni myös hyvästä fiiliksestä, jonka tulee välittyä jokaiselle keskustassa kulkijalle. Ja hyvä fiilis on useamman tekijän summa. Siihen vaikuttaa muun muassa keskustan ulkonäkö, turvalliset ja toimivat kävelyreitit, keskustan eri toimintojen sijoittelu ja saavutettavuus, viheralueet sekä tietysti liikkeet ja palvelut.

Minun ajatuksissani Porvoon keskustan eri alueet (vanha kaupunki, torin alue ja taidetehdas) tulisi koota paremmin yhteen hyvillä kävelyreiteillä ja vähentämällä autoilua. Autolla tulee edelleen päästä keskustaan ja sitä varten tarvitsemme toimivan pysäköintiratkaisun. Oli se sitten toriparkki tai joku muu. Koko torin alue tulee laittaa uusiksi ja siihen hyviä ideoita löytyy Uusi kaupunki –kollektiivin tekemästä tulevaisuusvisiosta. Jotta keskusta olisi houkuttelevan näköinen myös muualla kuin vanhassa kaupungissa, on rakennuskantaa uusittava tai vähintään korjattava.  Samalla on järkevää kartoittaa mahdollisuudet täydennysrakentamiseen, jotta kaupunki voi kasvaa myös sisältä päin, ei ainoastaan laidoilta.

Keskustan kehittäminen on kaikkien kaupunkilaisten asia, asui sitten keskusta-alueella tai kylissä. Elinvoimainen ja toimiva keskusta luo vetovoimaa koko kaupungille sekä tarjoaa palveluita jokaiselle kaupunkilaiselle. Toivonkin, että ydinkeskustan kehittämishankkeeseen antaa mahdollisimman moni oman panoksensa ja että valmistelijat ottavat kaikki näkökulmat huomioon. Itse ainakin aion olla asiassa aktiivinen, toivottavasti myös muut ovat!