Lisää maahanmuuttoa, kiitos!

Lisää maahanmuuttoa, kiitos!

Uusimaan kolumni

Maahanmuutto on aihe, josta käydään liian harvoin järkevää keskustelua. Usein ajaudutaan ääri-ilmiöihin ja negatiivisiin asioihin. Samalla sekoitetaan sellaisia asioita keskenään, joita ei sopisi sekoittaa. Faktat ja maahanmuuton positiiviset puolet loistavat poissaolollaan.

Maahanmuutosta puhuttaessa sekoitetaan usein pakolaisuus ja siirtolaisuus. Pakolaiset ovat henkilöitä, jotka ovat joutuneet pakenemaan kotimaastaan esimerkiksi ihmisoikeusloukkauksia tai sotaa. Meillä on inhimillinen velvollisuus auttaa toisia hädässä olevia ihmisiä. Tästä ei voi tinkiä. Siirtolaiset taas ovat henkilöitä, jotka ovat vapaaehtoisesti muuttaneet toiseen maahan asumaan esimerkiksi työn, opiskeluiden tai vaikkapa rakkauden perässä.

Olen sitä mieltä, että Suomeen tarvitaan lisää maahanmuuttajia. Suomen pitää auttaa maailmalla hädässä olevia ihmisiä enemmän kuin nyt autamme. Sen lisäksi tarvitsemme merkittävästi lisää työperäistä maahanmuuttoa. Ihmisiä tekemään niitä töitä, joita kantasuomalaiset eivät jostain syystä enää halua tehdä ja ihmisiä, joilla on sellaista osaamista mitä meillä ei ole.

Väitteelleni maahanmuuton hallitusta lisäämisestä on hyvin yksinkertaiset perustelut. Suomalainen laaja hyvinvointiyhteiskunta kustannetaan verovaroin. Tämä tarkoittaa sitä, että meillä pitää olla nyt ja tulevaisuudessa riittävästi veronmaksajia ylläpitämään hyvinvointiyhteiskuntaamme. Kun nyt katsoo tilastoja, ei tilanne näytä kovin hyvältä.

Esimerkiksi alkuvuonna Suomessa syntyi vähemmän lapsia kuin mitä ihmisiä kuoli. Syntyvyys on jo pitkään ollut laskussa eikä väestöennusteen mukaan tähän näytä tulevan muutosta. Olemme siis tilanteessa, jossa iäkkäiden ihmisten määrä kasvaa vauhdilla ja nuoremmat ikäluokat pienenevät. Sotien jälkeen syntyi vuosittain noin 100 000 lasta, nyt enää alle 50 000. Ei tarvitse olla matemaatikko, että ymmärtää hyvinvointiyhteiskunnan olevan rahoitushaasteiden edessä.

Meillä on vastuu huolehtia hyvinvointiyhteiskunnan säilymisestä. Se tarkoittaa sitä, että huolehdimme nyt ja tulevaisuudessa myös iäkkäämmistä ihmisistä. Hallittu työperäinen maahanmuutto on yksi keino muuttaa Suomen väestön ikäjakaumaa ja saada lisää veronmaksajia maahan. Samalla se tarjoaa monille yrityksille helpotusta työvoimapulaan ja osaamisvajeeseen.

Toivon kahta asiaa. Järkevää keskustelua maahanmuutosta ja lisää maahanmuuttoa Suomeen. Molempia nimittäin tarvitaan.