Keskusta kuntoon kertarytinällä

Keskusta kuntoon kertarytinällä

Uusimaan kolumni

Olen monta kertaa ihmetellyt samaa asiaa kävellessäni Porvoon keskustassa. Tiedän olevani suomalaisessa mittakaavassa isossa kaupungissa, mutta katsellessani ympärille ei tunnu siltä. Rakennukset ovat matalia, julkisivut ovat kehnon näköisiä, kivijalkakauppaa on varsin vähän ja ihmisiä näkyy vain harvakseltaan.

Porvoon keskustaa on yritetty kehittää viime vuosikymmenten aikana monta kertaa, mutta tulokset ovat laihoja. Aina kun jotain yritetään tehdä, alkaa jossain huuto. Myös kunnianhimon tasossa on myös ollut parantamisen varaa. Yksi ongelma on se, että keskusta-alueen kiinteistöjen omistajat eivät ole lähteneet rohkeasti kehittämään omaisuuttaan. Pakottaa ei voi, mutta kannustaa kylläkin.

Nykytilan säilyttäminen ei ole vaihtoehto. Porvoon pitää kasvaa sekä asukkaiden että turistien määrällä laskettuna. Houkuttelevuus on kasvun elinehto. Päättäjiltä, kiinteistönomistajilta ja asukkailta tarvitaan rohkeutta ja ennakkoluulottomuutta. Kehitys tarkoittaa muutosta ja nyt ei pieni näpertely riitä. Pitää olla rohkea ja uskaltaa. Keskustan kehittäminen ei ole kyläkeskuksilta pois, päinvastoin. Elävä keskusta ja laajat palvelut ovat jokaisen asukkaan etu.

Keskustan sydän on tori ja sitä ympäröivät korttelit. Torilta pitää saada linja-autot pois ja liikennettä vähennettyä merkittävästi. Esteettömyys on huomioitava, mutta muuten autolla ei tarvitse päästä jokaisen oven eteen. Pysäköintitilaa täytyy olla keskustan välittömässä läheisyydessä. Iso osa ratkaisua voisi olla kaupungintalon takana oleva tontti, jolle voisi sijoittaa linja-autoaseman, pysäköintitiloja sekä asuntoja tai toimistotiloja.

Keskustan tulee olla selkeästi kävelypainotteinen. Kävelypainotteisuus voisi ulottua jopa Kaivokadulta jokirantaan saakka. Samalla yhdistetään vanha kaupunki keskusta-alueeseen, kun kävellen liikkuminen helpottuu. Kivijalkakaupan lisääminen kuuluu olennaisesti keskustan kehittämiseen. Kävelyn ohella tulee huolehtia myös pyöräilystä. Jokaisesta kaupunginosasta pitää olla turvalliset pyöräilyreitit kaupungin sydämeen asti.

Uudistukset ovat aina joidenkin mielestä ikäviä. Sellaista uudistusta ei ole, johon jokainen olisi tyytyväinen. Näin myös kehitettäessä Porvoon keskustaa. On valmisteltava tasapainoinen uudistus, joka viedään kertarytinällä läpi. Näin tulos on parempi, kuin pala kerrallaan taistellen.