Idiootit keskuudessamme

Idiootit keskuudessamme

Haluan aina ensisijaisesti uskoa hyvää jokaisesta ihmisestä. Nyt kuitenkin minunkin uskoni petti. Keskuudessamme on idiootteja. Ihmisiä, jotka ajattelemattomuuttaan tai tyhmyyttään aiheuttavat mielipahaa ja ongelmia muille ihmisille, eivätkä välitä omien tekojensa seurauksista.

Menimme perheeni kanssa viikko sitten lauantaiaamuna Holkenin laavulle, jossa meillä on usein tapana käydä ulkoilemassa ja paistamassa makkaraa. Tällä kertaa ihmetystä herätti se, että jo ulkoilureittiä kävellessämme jouduimme keräilemään kaljatölkkejä talteen reitin varrelta. Ja mikä näky meitä odottikaan, kun pääsimme perille laavulle!

Laavun ympäristössä oli lisää kaljatölkkejä ja rikottuja lasipulloja. Nuotiopaikan viereen, lähes sisään laavuun oli tehty iso nuotio, joka edelleen kyti. Kaiken kukkuraksi puuliiterin molemmat sahat oli päätetty heittää nuotioon, valtaosa isoista polttopuista oli poltettu ja kaikki makkaratikut tuhottu. Sopivalla tuulella olisi voinut käydä niin, että koko laavu olisi palanut.

Holkenin laavulla oli selvästi ollut jonkun porukan perjantai-illan bileet ja paikat oli päätetty laittaa sekaisin. Minulla on vain yksi kysymys näille henkilöille: Eikö teitä yhtään hävetä? On todella vastuutonta tuhota meidän jokaisen käyttöön tarkoitettuja yhteisiä oleskelupaikkoja. Välillä ihmetyttää, että mihin on kadonnut ihmisten solidaarisuus ja arkijärki.

Sammutimme kytevän nuotion ja siivosimme aluetta niin paljon, kuin pystyimme ilman mitään apuvälineitä. Ilmoitimme tietenkin heti asiasta Porvoon kaupungille, joka ylläpitää Holkenin laavua. Tässä täytyy myös julkisesti antaa iso kiitos Porvoon kaupungin liikuntatoimelle nopeasta reagoinnista. Paikat käytiin laittamassa kuntoon vielä saman päivän aikana.

Erityisesti näin koronaviruskriisin aikaan ulkoilu tuo hyvää vaihtelua muuten normaalitilannetta enemmän oman kodin seinien sisäpuolella pyörivään arkeen. Tämä tarkoittaa sitä, että meidän ulkoilureittiemme ja Holkenin laavun kaltaisten paikkojen käyttöaste on noussut valtavasti parin viimeisen viikon aikana. Ulkoilu on yksinkertaisesti lisääntynyt, kun monet muut aktiviteetit ovat poissa pelistä.

Meillä Porvoossa on mahtavat ulkoilumahdollisuudet ja paljon upeaa luontoa, jossa voi liikkua ja viettää aikaa. On hoidettuja ulkoilureittejä, levähdyspaikkoja ja nuotiopaikkoja. On kansallinen kaupunkipuisto ja paljon muuta. Näitä ulkoilumahdollisuuksia käyttää ymmärrettävästi myös moni lähikuntien asukas.

Valtaosa näistä ulkoilureiteistä on meidän yhteisillä verorahoillamme kustannettuja ja ylläpidettyjä. Me siis maksamme näistä hyvistä ulkoilumahdollisuuksista. Miksi siis menisimme tuhoamaan niitä? Toivonkin, että jokainen näitä paikkoja käyttävä muistaa, että ne ovat meidän kaikkien yhteisessä käytössä ja meidän on yhdessä pidettävä niistä hyvää huolta. Toivottavasti tänä viikonloppuna ei tule ulkoilureiteillä vastaavaa näkyä vastaan.